Kotitietokoneiden aikakautta ja teknologisen harrastustoiminnan perintöä tutkiva hanke alkaa

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomessa tietotekniikkaa koskeva historiantutkimus on merkittävästi monipuolistunut. Tutkimushankkeet ovat laajentuneet tarkastelemaan syvällisemmin koneiden asemaa ihmisten arkipäivässä sekä pohdiskelemaan niiden historiallista merkittävyyttä osana aikamme teknologisoituvaa kulttuuria. Periaatteena on etsiä nykyajan tietotekniikkakulttuurin perusteita 1980- ja 1990-luvun kotitietokoneaikakaudelta. Tuona aikana Suomessa niin kuin muualla maailmassa syntyi ja kehittyi tietotekniikan harrastustoimintaa, joka kytkeytyi voimakkaasti osaksi aikansa nuorisokulttuuria. Tutkimushanke jatkaa varhaisempaa tutkimusta monitieteisestä näkökulmasta ja uusimman kansainvälisen tutkimuksen huomioon ottaen. Tarkoituksena on keskittyä tutkimaan niitä katvealueita, joita ei ole aikaisemmissa nostettu kovin vahvasti esiin. Erityistä huomiota kiinnitetään harrastustoiminnan yhteisöllisyyteen ja laajempaan merkitykseen. Tavoitteena on luoda kansainvälistä vertailevaa tutkimusta, jossa harrastustoiminnan kansalliset erityispiirteet huomioidaan vertailujen kautta.

Hanke on poikkitieteellinen Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin koordinoima projekti vuosille 2013-2014. Tärkein yhteistyökumppani on Aalto-yliopiston MediaLab.

Hanke toteutetaan väitöskirjatutkimusten ja artikkelien muodossa. Omana tärkeänä kokonaisuutena on projektin päättävä laaja, englanninkielinen monografia.

Blogi on tarkoitettu tutkijaryhmän tiedotuskanavaksi sekä tilaksi, jossa voidaan keskustella kiinnostavista tietotekniikan harrastuskulttuureihin liittyvistä aiheista ja uutisista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s