Tutkimusmatkalla Revision 2013:ssa

29.3.–1.4.2013 järjestettiin Saksan Saarbrückenissä Revision 2013 -demoparty, johon lähdin tutustumaan suurella mielenkiinnolla – olihan tämä samalla ensimmäinen partyni ulkomailla, vaikka kotimaisia onkin tullut koluttua jo vuodesta 1994 lähtien. Revisionia voisi luonnehtia viimeiseksi suureksi demotapahtumaksi, sillä aiemmin demoihin keskittyneet suomalainen Assembly sekä norjalainen The Gathering ovat nykyään pitkälti pelihenkisiä LAN-partyjä, ja Tanskan maineikas The Party lopahti 2002, kun skene ja sitä myötä järjestäjien ydinjoukko hylkäsivät tapahtuman. Revisionia on järjestetty vasta vuodesta 2011 alkaen, mutta pääsiäisparty juuret ovat sitä paljon vanhemmassa Breakpointissa, jota puolestaan edelsi Mekka & Symposium.

Paljon on virrannut vettä Kokemäenjoessa ensimmäisen suuren partyni, Assembly’94:n jälkeen, mutta jotakin taianomaista partyillä käymisessä edelleen on. Muistan edelleen, miltä tuntui astua Helsingin jäähalliin vuonna 1994 ja nähdä satojen tietokoneiden ja tuhansien skenettäjien täyttämä sali. Kaikki ne suuret nimet, joita oli nähnyt vain demojen logoissa, olivat paikalla Tritonista Future Crewiin. Häivähdyksen samasta tunnelmasta sai tavoitettua vielä Saarbrückenissäkin melkein 20 vuotta myöhemmin: kärkinimet olivat edelleen jaksaneet tulla paikalle joka puolelta Eurooppaa ja osa hiukan kauempaakin. Takavuosien laihat teinipojat ovat tätä nykyä kolmenkympin tuolle puolen päässeitä perheellisiä IT-ammattilaisia, mutta keskiössä ovat edelleen demot ja tuttujen tapaaminen, kuten ennenkin.

Revisionin kokoisen partyn järjestäminen vaatii sankan joukon vapaaehtoisia ja paljon vaivaa. Etenkin takavuosien pikkupartyt olivat viikonlopun kestäneitä sekalaisia tapaamisia kouluilla ym., mutta Revisionin järjestelyistä henkii jo hyvinkin ammattimainen ote: partyllä on oma graafinen ilme, vastaanotossa on päivystys vuorokauden ympäri, ulkomailta tuleville on järjestetty bussikuljetuksia lentokentältä, ohjelmaan kuuluu seminaareja, salissa on nopea langaton verkko, ja paljon muuta. 2000-luvulla partypaikalla nukkuminen on jäänyt lähinnä sitkeimpien sissien harrasteeksi, ja varsinkin ulkomaiset kävijät viettävät yönsä hotellissa perinteisen ”sleeping” hallin sijasta. Laillisista ja imagosyistä useimmat suuret partyt ovat olleet alkoholittomia (mikä on käytännössä tarkoittanut lähinnä juomisen sijoittuvan pihalle), mutta Revision on sentään Saksassa ja aikuisiin ihmisiin uskalletaan jo hiukan luottaa, joten kieltolaki oli kumottu.

Jo monen vuoden ajan Revision ja sitä edeltänyt Breakpoint ovat olleet demoskenen merkittävin julkaisupaikka, eikä toisin ollut tänäkään vuonna. Kompoissa oli lähes kauttaaltaan kova taso ja tuotoksiin oli nähty paljon vaivaa. Itselleni jäi mieleen etenkin vanhoille laitteille tarkoitettu oldskool-kompo, jossa kasibittidinosauruksista ja Amiga 500:sta oli jälleen revitty irti jotain uutta. Demokompossa oli tuttuun tapaan laadukasta tarjontaa, mutta PC:n 64k-introt olivat vieläkin vaikuttavampia – kategoriahan on ollut kuolemaan päin, mutta ainakin Revisioneilla se oli vielä hyvin hengissä. Demot, introt, wild-entryt sekä tulokset löytyvät kootusti Pouet.netin sivulta, jossa voi myös seurata skenen aiheesta käymää keskustelua.

Ettei partykeikka olisi jäänyt puolittaiseksi ja turhan ulkokohtaiseksi, piti tietysti tehdä omakin demo kilpailuihin. Aitoutta ei tarvinnut väkisin hakea, sillä viime hetken kiire oli 100% ehtaa partymeininkiä. Lentokoneessa, bussissa, hotellilla ja partypaikan aulassa koodaamisen jäljiltä saimme tiimin kanssa aikaiseksi MSX:lle VJ-henkisen demon nimeltä Amurisus (video Youtubessa). Mukana kanniskeltiin asianmukaisesti vuodelta 1983 peräisin olevaa Canon V-20 MSX:ää, että demo saatiin taltioitua oikealta laitteelta. Tällä kertaa menestys jäi vaatimattomaksi kilpakumppanien kovan tason takia, mutta ehkäpä ensi vuonna paremmin.

Lopuksi vielä jokunen kuva, joista osasta kiitos Yrjö ”Yzi” Fagerille:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s