Kokemuksia Zoo 2013:sta

Viime viikonloppu meni osallistuvan tutkimuksellisissa merkeissä Zoo 2013 -demopartyillä Viialan seurahuoneella. Edellisen kerran Commodore 64:ään keskittyvä Zoo järjestettiin viisitoista vuotta sitten Tampereella, joten aikaa oli ehtinyt kulua viime kerrasta. Satuin olemaan paikalla myös 1998, joten saatoin nyt samalla vertailla 1990-luvun lopun menoa nykyiseen. Puitteet olivat huomattavasti komeammat hotellihuoneineen, saunoineen ja aamiaisineen verrattuna taannoiseen rymyämiseen TTKK:n hämärässä pommisuojassa. Keski-ikäistyvät skenerit alkavat jo edellyttääkin hieman parempaa majoitusta kuin betonilla pyyhkeen päällä nukkumista.

Paikalle oli saapunut noin 70–80 henkeä, mikä kertoo osaltaan Commodore 64:n kulttuurisesta merkittävyydestä. Karkeasti ottaen lajittelisin osallistujat kolmeen tyyppiin: 1980-luvulla aloittaneet veteraanit, 1990-luvun toisen polven skenerit ja retroilusta innostuneet tulokkaat. Vielä 1998 ilmapiiri oli melko sulkeutunut, mutta nyt tunnelma oli oleellisesti rennompi, vaikka lievää jakautuneisuutta saattoikin edelleen aistia. Eniten liikkuvuutta on keskimmäisellä ikäluokalla (ikä viittaa tässä harrastuksen kestoon eikä niinkään ikävuosiin), jolla ei ole vaikeuksia toimia sen enempää juniorien kuin vanhan koulun edustajienkaan kanssa.

Suomen Commodore 64 -skene on ollut aina jokseenkin pieni verrattuna vaikkapa mahtimaa Saksaan – varsinainen kasvupyrähdys suomiskenessä nähtiin vasta Amigan ja PC:n myötä 1990-luvulla. Osa kotimaisista C64-graafikoista ja -muusikoista on edelleen kansainvälistä huipputasoa, mutta demontekoon vaadittava ohjelmointi on jäänyt kovin harvalukuisen joukon vastuulle. Viime vuosien menestyneet huipputuotokset ovatkin peräisin etupäässä Ruotsista tai Saksasta. Sama vire oli nähtävissä Zoolla: kilpailuissa oli reilusti grafiikkaa ja musiikkia, mutta demoja vain kuusi ja BASIC-demoja kaksi kappaletta. Tämän vuoden suosikkikompo oli PETSCII-grafiikka, joka on tällä hetkellä ilmeisen muodikasta, sillä demoissakin nähtiin paljon merkkigrafiikkaa. Iloisena yllätyksenä huomasin, kuinka syksyllä tekemäni editori oli laitettu ahkeraan käyttöön.

Ettei osallistuminen olisi jäänyt kovin ulkokohtaiseksi, piirsin itsekin kaksi kuvaa sekä osallistuin kahden demon tekemiseen. Alla kuvakaappaus merkkigrafiikkaan perustuvasta The First Ball -demosta, joka lopulta voitti koko demokilpailun. Graafisen ulkoasun juuret juontavat Ken Morleyn vuonna 1979 julkaisemaan Hawaii-animaatioon saakka. Suomalaiselle yleisölle tyyli tuli tutuksi etenkin monella nimellä levinneen CBM-Movien myötä. Kotikunnassani Vammalassa liikkunut kopio oli nimeltään Leena Virtanen.

Näkymä partypaikalta, kuva: Juha Poutiainen

Näkymä partypaikalta, kuva: Juha Poutiainen

Commodore 64 -demo "The First Ball"

Commodore 64 -demo ”The First Ball”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s