Tietokonekerhoista bologsfääriin, pöytäkoneista älypuhelimiin

Tutkimusryhmän toteuttama Tietokonekerhoista blogosfääriin, pöytäkoneista älypuhelimiin – kokemuksia tietokoneharrastamisen arkipäiväistymisestä -kysely kokosi tietokoneen käyttäjiltä tietotekniikkaan ja sen käyttöön liittyviä kokemuksia ja muistoja. Vastausten avulla pyrittiin ymmärtämään paremmin sitä, miten nykyiset tietokoneiden käyttökulttuurit ja ilmiöt ovat syntyneet ja kehittyneet.

Tiia Naskalin ja Antti Silvastin kirjoittama tutkimusraportti on nyt julkaistu sekä painettuna että verkkoversiona. Raportti tarkastelee monipuolisesti kyselyn vastaajien ensimmäisiä tietokonehankintoja, nykyisiä laitteita, tietokoneharrastuksia, tietoteknisiä yhteisöjä ja tietotekniikkaan liittyviä aistimuistoja. Erityisesti raportti tarjoaa uusia näkemyksiä tietotekniikan lähimenneisyydestä ja siihen liittyvistä kokemuksista ja muistoista. Kyselyn tulokset tuottavat tietoa esimerkiksi ”tietokonelukutaidon” historiasta, yhä nuorempien lasten tietokonetaidoista käydyn keskustelun rinnalle: lasten ja nuorten kokemuksista 1980-luvun tietotekniikasta ja sen omaksumisesta usein ennen koulujen atk-opetusta. Tutkimus pohtii myös, miten vakiintuneet sukupuolijaot ovat näkyneet tietotekniikan käytössä ja tietoteknisissä yhteisöissä.

Kyselyaineisto on jatkossa avoimesti saatavilla digitaalisen kulttuurin aineistokokoelmista ja alan tutkijoiden vapaasti hyödynnettävissä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s