Game History Annual Symposium -kokemuksia

Viime viikonloppu (27–28.6.) vierähti Montrealissa Game History Annual Symposium -tapahtumassa (SAHJ), jonka järjestivät eri kanadalaisia yliopistoja edustavat pelitutkijat. Tapahtuman quebeciläisyys näkyi etenkin siinä, että osa esityksistä oli pelkästään ranskaksi, ja puhujien esittelyt sekä englanniksi että ranskaksi. SAHJ:ta voisi luonnehtia kaksipäiväiseksi tieteelliseksi seminaariksi, jossa oli neljä kutsuttua puhujaa ja useita lyhyempiä esityksiä. Keynotet olivat seuraavat:

  1. Tristan Donovan: Replay-kirjan syntyhistorian esittely
  2. Mia Consalvo: Tutkimus Faunasphere-verkkopelistä
  3. Philippe Ulrich: Henkilökohtainen muistelo ranskalaisen peliteollisuuden kehityksestä (ranskaksi)
  4. John Szczepaniak: Japanilaisten video- ja tietokonepelien historia

Muiden esitysten teemat vaihtelivat laidasta laitaan – yleiskatsauksen saa ohjelmasta. Itselleni kiinnostavimpia olivat mm. Martin Goldbergin ja Devin Monnensin Spacewar!-tutkimus, Christopher Russellin speedrun-aiheinen esitys, sekä Allison Gazzardin esitelmä varhaisista kenttäeditoreista. Gazzard on tutustunut erityisesti BBC Microon ja julkaisee aiheesta lähiaikoina Platform Studies -kirjan. Jäin odottelemaan mielenkiinnolla myös Szczepaniakin kirjaa japanilaisista peleistä, sillä sikäläisten pelintekijöiden ääntä ei ole tähän mennessä juuri kuultu lukuun ottamatta joitakin näkyvimpiä staroja. Mukavana yksityiskohtana suomalaisten tutkijoiden julkaisuihin viitattiin ainakin viiteen kertaan, mikä kertoo ainakin jotain suomalaisen pelitutkimuksen näkyvyydestä.

Oma esityksemme käsitteli retropelaamista ja pelinostalgiaa suomalaisissa tietokone- ja pelilehdissä. MikroBitin, C-lehden, Pelien vuosikirjan ja Pelaajan vuosikertojen pohjalta tehty tutkimus jäljittää pelien nostalgisoinnin ja historisoinnin eri vaiheita kotimaisessa mediassa. Tulokset julkaistaan myöhemmin englanninkielisenä kv-artikkelina, kunhan sopiva foorumi on ensin löydetty.

Kaikkiaan SAHJ oli kotoisa pikku tapahtuma: osallistujien määrä tuskin sataa enempää ja useimmat heistä kanadalaisia; seassa muutama britti, ranskalainen ja jenkki. Tapahtuman koon huomioiden kutsutut puhuja olivat varsin edustavia, mutta muuten esitykset olivat pikemminkin meneillään olevien projektien kepeitä esittelyjä kuin seminaaria varten tehtyä tieteellistä tutkimusta. Tieteellistä uutuusarvoa oli siis tarjolla niukalti, mutta tutkijoiden verkostoitumisen osalta tapahtuma toimi varsin mainiosti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s